Dinti sensibili
Atunci cand expunerea dentinei la anumiti stimuli termici (rece, fierbinte), osmotici (acru, sarat, amarui, dulce), etc, are ca efect dureri scurte si ascutite ale dintilor, ne confruntam cu primul semn de hiperestezie dentinara sau mai pe intelesul tuturor cu sintagma de „dinti sensibili”.
Există o serie de cauze şi factori de risc care determină hiperestezia dentinară, precum: pierderea smalţului dentar – datorită uzurii dentare, fracturilor dentare, unor stimuli chimici şi a unei tehnici incorecte de periaj dentar; expunerea dentinei sau a suprafeţei rădăcinii – în caz de regresie gingivală, afectare parodontală cronică şi odată cu înaintarea în vârstă.
In cazul in care nu se intervine pentru rezolvarea problemei „dinti sensibili”, pot aparea in timp probleme mult mai grave, cum ar fi pierderea vitalitatii dintilor, boli precum paradontoza si chiar pierderea dintilor.
Pentru a evita problema „dintilor sensibili”, pe langa un periaj dentar corect si folosirea unei paste de dinti speciala, este recomandat sa vizitam medicul dentist cel putin o data la 6 luni.